Menu Sluiten

Meer grip: met Covey – met gratis werkblad

Ik wil je in deze blog graag helpen om grip te krijgen of te vergroten tijdens deze corona crisis. Daarvoor heb ik ook een werkblad gemaakt, zodat je er meteen mee aan de slag kan.

De nieuwsberichten en maatregelen door de corona crisis kunnen je namelijk veel zorgen geven. Ook de zorg om familie, vrienden, kennissen of jouzelf kan veel van je tijd en energie in beslag nemen. Maar hoe kun je hier wat beter mee omgaan?

Om je hierbij eenvoudig en concreet een stap verder te helpen heb ik een werkblad gemaakt over de cirkels van Covey. 

De cirkels van Covey

De cirkels van Covey

Stephan Covey geeft in één van zijn boeken hier een handig model voor: de cirkels van Covey. Deze bestaat uit twee cirkels. De cirkel van betrokkenheid en de cirkel van invloed.

Cirkel van betrokkenheid

In de cirkel van betrokkenheid gaat het over allerlei dingen waarbij jij je emotioneel of mentaal bij betrokken voelt. Je voelt angst rond de berichtgeving en maakt je zorgen om jezelf of dierbaren. Buiten die cirkel staan allemaal dingen waar je emotioneel of mentaal niet zo betrokken op voelt. Je denkt er niet of nauwelijks over na.

Cirkel van invloed

De cirkel van invloed staat binnenin de cirkel van betrokkenheid. Dat zijn alle dingen waar jij zelf invloed op hebt in je leven. Je kunt je heel druk maken over allerlei dingen waar je geen invloed op hebt. Maar door je aandacht te richten op de dingen waar je wel invloed op hebt, geeft dit een gezond gevoel van controle. Het zorgt er zelfs voor dat het gebied waar je wél invloed op hebt, kan uitbreiden. 

Ik kon me deze week vaak irriteren aan dingen die niet gingen zoals ik wilde, maar ook geen invloed op had. Het was een uitnodiging aan mezelf om me te richten op de dingen waar ik wel invloed op heb.

Nu jij – Aan de slag met werkblad: Inzicht in jouw cirkels

Ik heb een oefening voor je gemaakt om jouw grip te vergroten. Het werkblad van deze oefening kun je hieronder downloaden.


Wat je misschien ook wilt lezen